The Russell Vale Reno 2018

HOUSE NAME
The Russell Vale Reno
Address:
Russell Vale 2517
(Full address of homes will only be displayed 2 weeks prior to SHD)
Open
10am – 4pm
House Open Style
Open House – No booking required
Housing Type
Standalone House
Project Type
Renovation
Designer
Envirotecture
Builder
BKB Constructions
House Size
160m2
Number of bedrooms
4
Number of bathrooms
2

This humble weatherboard cottage had all the features common to the typology – lightweight structure, minimal insulation, small original rooms and a poorly designed asbestos addition to rear. But, it was also blessed with a level block and great solar access to the rear.

The clients wanted to renovate the existing cottage and achieve a comfortable family home that requires minimal mechanical heating and cooling while sticking to a limited budget – a common brief for Envirotecture.

The original veranda presented an opportunity to connect the old with the new. The removal of unsympathetic aluminium windows, repair of the decking and addition of new cladding, high-performance insulation and appropriate membranes to the existing walls harmonises the building, presenting as a seamless whole upon approach.

Internally, the existing rear gable is extended to reach for the sun. The linear dining, kitchen and living space draws winter sun and year-round daylight through a well-shaded, double-glazed stacking sliding door system. The doors also provide the indoor/outdoor connection so important to a family focused on outdoor living and food production.

The covered outdoor living space has custom-designed summer shades fixed between rafters, allowing the best of both seasons to be exploited for comfort. The deep western veranda provides summer protection while allowing a quiet sitting spot to appreciate the escarpment views.

Phase change materials (PCM) are incorporated into the building fabric to provide thermal storage. The nature of the site and the existing home were unsuited to a concrete slab, so the PCM provide similar results with a lower embodied-carbon impact.

The building utilises best-practice thermal and moisture control with breathable membranes and high-performance insulation, not only to the walls but also to the floor of the existing cottage and continuous insulation to the ceiling. The clients report, “There is enough heat generated and stored through the PCM and insulation to warm during the day and into the night”.

The plywood kitchen design by Paiano Kitchens integrates beautifully with the ply-lined seating nook; a morning coffee spot in the winter sun. The recycled hardwood benchtop by Architectural Hardwood Joinery reinforces the linear nature of the space.

The project successfully demonstrates that comfort, conservation and cost can be balanced to deliver high-performance homes for Australian families.

Designed by Envirotecture.

SUSTAINABLE FEATURES

Cost estimate of sustainable home/features
$338,000
BAL Rating
N/A
Roofing materials
Metal (colorbond)
Wall materials (external and internal)
Timber
Window and door types
Double glazing
Window and door shading
Adjustable shading
Insulation - External walls
Type: Bulk – polyester
Energy star rating type
BASIX
All electric home
No
Passive heating cooling
Cross-ventilation
Passive solar designed home
Shading