The Seebrees 2017

HOUSE NAME
The Seebrees
Address
Manly Vale NSW 2100
Open
10am – 2pm
Housing Type
Standalone House
Project Type
New BuildRenovation
Builder
Bangalley Building
Number of bedrooms
3
Number of bathrooms
2

The Seebreez in Manly is a light filled modern home that promotes the cooling summer breezes through the louvre windows to help keep this home cool in summer. Designed using passive solar principles minimsing the need for mechanical heating and cooling. The timber louvres on the exterior of the home are at an angle that will allow light to filter through the home in winter yet keeps the heat of summer from penetrating the walls.

Rainwater is collected and waters the roof garden and green wall, it has also been plumbed to the laundry in the future.

Reused and recycled materials have been used where possible like the sandstone for landscaping, bricks from old patio all used for foundation work, timber railway sleepers used for external shower and landscaping, copper piping from old plumbing used in kitchen, laundry and external shower. All leftover timber offcuts are now in the woodpile for the woodburner.

This home was designed by Matt Elkan Architect and built by Bangalley Building
Photography by Simon Whitbread

Matt Elkan regularly volunteers his time for Speed Date a Sustainability Expert in NSW

SUSTAINABLE FEATURES

Years Open
2017
Window and door types
Low-e, films
Recycled and reused
Bricks
Timber
Sandstone, railway sleepers, copper pipes
Connected to gas?
Yes
Renewable energy
Solar PV grid connect
5kW system
Water heating
Hot water heated using electricity from PV system
Passive heating cooling
Shading
Cross ventilation
Active heating cooling
Ceiling fans
Energy efficiency
Efficient lighting
Draught proofing
Efficient appliances
Water harvesting and saving
Above ground storage
Storage connected to
Garden / Outdoors
Green walls
Green roofs